top of page

Zašto je Viljamovka kraljica među rakijama?


Rakija Viljamovka je najcjenjenija među rakijama, prepoznatljivog mirnog, plemenitog okusa, veoma otmjena. Među stotinama sorti krušaka proizvodi se isključivo od kruške Viljamovke. Riječ je o kvalitetnoj i cijenjenoj sorti te je ona upravo standard prema kojem se ocjenjuju druge kruške jer daje rakiju vrhunske kvalitete.



Viljamovka - stara engleska sorta

Kruška Viljamovka je stara engleska sorta te najrasprostranjenija sorta kruške na svijetu. Sazrijeva u drugoj polovici kolovoza te daje rakiju izvanredne kvalitete. Najpogodniji tereni za rast ove sorte su nagnuti, ocijediti tereni, zaklonjeni od jakih vjetrova, plodnija, zdrava i duboka zemlja, na nadmorskoj visini od 300 – 400m. Ne podnosi sušu, pa joj pogoduje navodnjavanje.


Posebna aroma

Najcjenjenije kod kruške Viljamovke je nježna muškatna, osobito ugodna i dopadljiva aroma, koja se smatra kao najcjenjenija, ne samo među brojnim sortama kruške, već i među plodovima svih voćnih vrsta.


Želite kušati?

Ako Vam je ovaj članak pobudio želju za ispijanjem ovog osebujnog pića, kliknite niže na ikonu "Kupi" i premium užitak stiže na Vašu adresu.





bottom of page